Ak by ste si mali pomyslieť len na jednu potravinu, ktorá neodmysliteľne patrí do vášho jedálnička a siahnete po nej vždy, keď neviete čo variť, ktorá by to bola? Niekto si možno povie mäso, niekto ryžu, ale určite sa nájdu aj ľudia, čo mysleli na zemiaky. Presne o tých bude dnešný článok. Ukážeme vám jednoduché recepty na jedlá, ktorých jednu z hlavných ingrediencií tvoria práve zemiaky.
Zemiaková pizza
Vyskúšajte tradičný recept s netradičnou ingredienciou. Zemiakovú pizzu si môžete pripraviť na obed aj večeru, zachutí to všetkým vekovým kategóriám. Na prípravu budete potrebovať uvarené zemiaky, lyžicu masla, 2 roztlačené cesnaky, rozšľahané vajce, paradajkový pretlak, bylinky, mozzarellu, soľ a ingrediencie na oblohu podľa vášho výberu.
Zemiaky roztlačte na kašu, pridajte cesnak, soľ, bylinky a vajce. Cesto roztlačte na plech a pečte 10 minút na 220 stupňov. Pizzu potom vyberiete, potriete pretlakom a rozložíte ingrediencie. Navrch posypete mozzarellou a pečiete v rúre 20 minút na rovnakej teplote.
Klasika v podobe francúzskych zemiakov
Francúzke zemiaky by sme mali skôr nazvať slovenské – je to jeden z našich najobľúbenejších receptov. Každý ich pripravuje inak, takže sa môžete inšpirovať aj našim receptom. Na prípravu potrebujete uvarené zemiaky, 1 klobásu, 3 vajíčka, šunku, 1 cibuľu, kyslú smotanu, syr, soľ a koreniny (čierne korenie, rascu, korenie na francúzske zemiaky).
Vychladnuté zemiaky nakrájajte na plátky a poukladáte do misy na pečenie. Posolíte, okoreníte podľa chuti. Pokrájajte klobásku, uvarené vajíčka, cibuľu (môžete ju vopred orestovať na panvici) a šunku. Potom začnite vrstviť. Na zemiaky položte všetky ingrediencie a prikryte ďalšou vrstvou zemiakov. Na vrch vylejte smotanu a pečiete na 190 stupňoch približne 40 minút.
Syrovo-smotanové zemiaky
Sýte jedlo, ktoré je trošku zmenou oproti klasickým francúzskym zemiakom. Hlavne ak si chcete pripraviť niečo bez mäsa. Na prípravu budete potrebovať 1 kg zemiakov, 200 g tvrdého syra, soľ, sladkú smotanu, 1 dcl mlieka a vegetu. Pridať môžete aj viacero druhov syra.
Zemiaky ošúpete a nakrájate na kocky alebo plátky (môžete si ich aj predvariť). Nastrúhajte aj syr(y) a tieto dve ingrediencie navrstvite do pekáča, posolíte a okoreníte. Zalejte smotanou s mliekom a dajte zapiecť do rúry na 180 stupňov na 1 hodinu.
Slaný koláč
Predošlé recepty boli tradičnejšou podobou zemiakov. Tento je skôr pre ľudí, ktorí radi skúšajú nové veci a neboja sa netradičných receptov. Na prípravu tohto zemiakového koláča potrebujete 500 g uvarených zemiakov, 6 lyžíc hladkej múky, lyžicu masla, 50 g syra, 3 vajcia, 1 cibuľu, 1 konzervu tuniaka, 1 papriku, 50 g kukurice, 1,5 dcl mlieka, soľ a korenie na dochutenie.
Uvarené a popučené zemiaky zmiešajte s maslom a múkou. Cesto dajte na plech a pečte na 180 stupňoch približne 20 minút. Náplň pripravíte z cibuľky, papriky a smažíte 5 minút na miernom ohni. Zmes vylejte na upečené cesto, pridajte tuniaka, kukuricu a zalejte mliekom s rozšľahanými vajíčkami. Dochuťte korením, soľou a pridajte nastrúhaným syrom. Opäť dajte piecť do rúry na 20 minút alebo kým nie je zmes upečená.
Zapečené zemiakové šupky so slaninkou a bryndzou
Plnené zemiaky ste už pripravovali alebo ste ich už aspoň niekedy ochutnali. A keď nie, tak môžete vyskúšať túto verziu. Na prípravu budete potrebovať 10 zemiakov, 150 g bryndze, 100 g kyslej smotany, 6 strúčikov cesnaku, slaninu, bravčovú masť, soľ, červenú papriku, mletú rascu, korenie a pažítku.
Zemiaky v šupke umyjeme, osolíme, okoreníme a s malým množstvom masti ich zabalíme do alobalu. Na plechu ich pečieme na 180 stupňoch 45 minút. Upečené zemiaky rozkrojíme, vydlabeme a dáme naspäť do rúry, aby sa upiekli do chrumkava. Nakrájame slaninu a upečieme na panvici. Zmiešame kyslú smotanu, bryndzu, pretlačený cesnak, papriku, korenie, pažítku a zmiešame s vydlabanou zemiakovou masou. Upečené zemiaky naplníme, posypeme slaninkou a nasekanou pažítkou.