Máte už dosť receptov z klasických zemiakov a chceli by ste vyskúšať niečo iné, no zároveň rovnaké? Tak vyskúšajte batáty! Od klasických zemiakov sú o čosi sladšie, no tvrdšie, takže sa pri ich poriadne zapotíte! No a okrem toho obsahujú aj množstvo látok pozitívne vplývajúcich na naše zdravie.
Ak ešte nepoznáte všetky skvelé veci v týchto sladkých zemiakoch, tak vám ich radi predstavíme. Batáty sú nie len chutné, ale obsahujú aj vysoké množstvo betakaroténu, takže vďaka tomu je ich sfarbenie také pestré. Tiež vitamín B, C, B6 a ako každá zelenina, tak aj batáty obsahujú vlákninu. No ale teraz už poďme na tie recepty!
Batátové hranolky s koriandrom
O čosi zdravšia alternatíva klasických hranoliek, a hlavne ich budete mať pripravené rýchlo a jednoducho aj v pohodlí domova. Sladká chuť batátov v spojení s koriandrom je naozaj niečo úplne iné ako klasické hranolky. Na ich prípravu budete potrebovať:
- 4 batáty
- olivový olej
- nasekaný koriander
- malý strúčik cesnaku
- soľ
Najprv si rozmixujte koriander spolu s cesnakom a olejom, a v tejto zmesi obalíte nakrájané batáty. Potom máte dve možnosti – buď urobíte hranolky na panvici, kde ich budete smažiť približne 7 minút alebo ich dáte do rúry na plech, rúru zohrejte na 200 stupňov a pečte približne 20 minút.
Batátové brownies
Opäť tu máme ďalšiu verziu zdravých brownies, no tentokrát s batátmi. Nemusíte sa báť, chuť bude rovnako dobrá ako pri klasických brownies, a možno bude ešte lepšia. Na prípravu tohto receptu potrebujete:
- 2 zemianky
- 200 g sušených datlí
- 6 PL javorového sirupu
- 100 g mletých mandlí
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 5 PL kakaa
- štipka soli
Sladké zemiaky očistíte a nakrájate na malé kocky. Uvaríte ich vo vode a na posledných 5 minút varenia pridajte aj datle, aby zmäkli. Zmes potom precedíte a rozmixujete dohladka. Pridáte všetky ostatné ingrediencie a vypracované cesto vylejte na plech vyložený papierom. Potom už len pečiete v rúre na 180 stupňov 30 minút. Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť a môžete podávať.