Keby sme si mali povedať, ktorá je najobľúbenejšia príloha nás, Slovákov, myslím, že by väčšina z ľudí odpovedala práve zemiaky. Na ich pestovanie sú u nás ideálne podmienky, a preto si ich doprajeme k rôznym jedlám. Či už v podobe kaše, hranoliek alebo amerických zemiakov. No je táto potravina zdravá pre naše telo a neškodí nám denno-denná konzumácia zemiakov?
Nie je až taký zlý ako môže vyzerať
Zemiak je predsa zelenina a je všeobecne známe, že zelenina má v sebe vitamíny a minerály. A naozaj je to tak. Zemiaky sú skvelým zdrojom na vitamín C, dokonca v jednom stredne veľkom zemiaku sa nachádza takmer polovica dennej dávky tohto vitamínu. Na čo ale nezabúdajte – varením sa tento obsah vitamínu znižuje.
Obsahuje aj ďalšie telu prospešné látky, a to napríklad draslík či kyselinu listovú. Zemiaky tak pomáhajú k udržiavaniu krvného tlaku na správnej hladine, znižujú riziko výskytu rakoviny a obsahu zlého cholesterolu v krvi. Na čo taktiež nezabúdajte je, že všetko okrem konkrétneho zemiaku je jedovaté. Čiže ak ste pri zemiakoch narazili na vyrastajúce klíčky, vždy by ste ich mali odstrániť.
Ak sa vás však niekto spýta, prečo stále jete hranolky, vašou odpoveďou by nemalo byť, že predsa jete zdravo. Po prvé, pri vyprážaní zdravé látky zo zemiakov vymiznú. A po druhé – všetkého veľa škodí a ani zemiakov by ste nemali jesť príliš veľa. Skúste si ako prílohu skombinovať so zemiakmi aj ďalšie druhy zeleniny.